Supercalifragilisticexpialidocious – en sång om ordets makt

Julie Andrews som Mary Poppins, bild hämtad från Wikipedia

Supercalifragilisticexpialidocious. Har du hört det förut? Är det ens ett riktigt ord? Nej, det är ett påhittat ord till en av sångerna i Disneys filmatisering av Mary Poppins från 1964. Men det är inte bara ett nonsensord, eller så här: Sångtexten om ordet, är värd en reflektion.

Jag har varit sångerska i över 30 år. För mig har orden i en låttext alltid varit lika viktiga som tonerna, arrangemanget och framförandet av en låt. Sången har tagit mig från stora körscener som Globen och Berwaldhallen, till exklusiva små musiktillställningar utomlands för kungligheter och nobelpristagare. Men också till intima stunder på bröllop, dop och begravningar.

Att sjunga är att berätta en historia genom att skapa musikaliska ljud till orden. Ordens roll blir ännu viktigare när de har ett begränsat utrymme och en begränsad tid att förmedlas på. Ofta ska två verser, ett par refränger och totalt tre till fem minuter räcka för att sammanfatta ett helt liv – starten på ett nytt liv eller slutet på ett liv, kort eller långt. Sångtexten ska öppna dörrar för barn som ännu inte kan tala, eller varsamt stänga dörrar om någon som slutat kunna tala. Orden ger oändliga möjligheter men håller också en stor makt att påverka och skildra en hel människa.

Att sjunga handlar om andning, hjärtrytm och att släppa kontrollen och våga tro på sin röst. Lyckas en sångare så räcker det med tre till fem minuter för att rättvist förmedla ett helt liv.

Någon som var fantastiskt duktig på att hitta rätt rytm och förmedla ord genom sång var Julie Andrews. Jag tror inte det finns en musikalartist eller körsångare idag som inte någon gång försökt sig på att sjunga sången Supercalifragilisticexpialidocious – utan att tappa andan.

Låten har en glad, snabb och sprallig melodi. Men om man lyssnar på texten så inser man att Supercalifragilisticexpialidocious handlar om den makt som ett ord kan ha. Den berättar om hur ditt ordförråd avgör hur du upplevs av andra, men också hur du VILL bli upplevd, sedd eller hörd. Det här galet långa, påhittade ordet används i låten för att man alltid ska ha något vettigt att säga, låta smart, kunnig och språkligt skicklig. Och här gäller det verkligen att andas! Det går fort, det är flera stämmor som ska flätas samman och allt handlar om att lära sig använda ett enda väldigt krångligt – och påhittat – ord.

Bröderna Sherman, som skrev texten, förstod att ord har makt. Om du är medveten om det, så kan du göra vad som helst med de ord du har i ditt ordförråd. Uttala dem, sjung dem eller skriv ner dem. Men – use them wisely. Mitt tips är att du gör det med hjärtat, och för att berätta något viktigt. Då kan du vila i vetskapen om ordens kraft och att saker kommer att falla på plats – precis som när en sångare hittar sin andning, sin hjärtrytm och vågar släppa kontrollen. Precis som i Mary Poppins så kan magiska saker hända när du tror på din egen röst – och väljer dina ord.

Lyssna på hela sången här.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *