Boktips till hängmattan?

Vad har du för bra boktips inför sommarens semesterläsning? Dela gärna med dig av dina tips i kommentarsfältet nedan.

Själv satte jag ett ambitionsmål förra sommaren som blev lite väl mastigt. Förutom alla böcker jag skulle läsa i jobbet, så ville jag plöja “Det stora århundradet” av Jan Guillou som omfattar 10 böcker. Det fixar jag väl jag på en sommar!…. kaxig som man är…puh. Det skulle visa sig ta betydligt längre tid, men för ett par veckor sedan så la jag ned den sista boken och kände mig alldeles, alldeles…jo faktiskt…underbar! Som att jag varit på en underhållande, lärorik, överraskande och personligt berörande tidsresa det här året. Säga vad man vill om Guillou, men skriva in samhällsutveckling och fånga tidsanda i sina fiktiva verk, är något han kan. Och det mest överraskande var de olika kvinnornas perspektiv och kamp genom 1900-talets historia. Den respekt och insikt som han tillförde dessa historier var en angenäm överraskning.

Med åldern verkar denna manusmaskin utkristallisera sin röst mer och mer. Och det gjorde mig glad, för jag har alltid känt att det finns mycket mer allvar och eftertanke bakom den persona vi är vana vid; bortom IB, Ondskan, Hamiltonserien och krönikorna, än vad som ibland fastnat i media. Jag noterade det redan i Arn-sviten. När jag sedan lyssnade på hans egen inläsning av sin självbiografi “Ordets makt och vanmakt- mitt skrivande liv” som de flesta andra troligen läste innan Det stora århundradet, eftersom den kom ut innan romansviten, så blev det en jättecool resa in i mötet mellan hans verkliga liv och hur han valt att använda sig av det i sin fiktiva romansvit. Och att kunna höra Jans egen röst och därmed nyanserna av humor, gjorde att jag föredrog ljudboken i det här fallet. (Finns bl a på Storytel.)

Så – även om sviten kom ut flera år sedan – för den som inte hunnit eller orkat så kan jag kan varmt rekommendera att läsa Det stora århundradets 10 böcker först, och därefter lyssna på självbiografin “Ordets makt och vanmakt – mitt skrivande liv” av Jan Guillou. Och även om du inte skulle hinna hela sviten i sommar, så gör innehållet i böckerna att de kan resa med dig under resten av året också, för de kan med fördel läsas i det tempo de förtjänar.

Ha en skön läsvecka!

(Foto: Aftonbladet)


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *