Skrivtävling – Vinn manuscoachning! Tema: Midsommar möter AI!

Deadline 6 juli, läs om alla detalj här nedan!

BAKGRUND OCH INSPIRATION TILL TÄVLINGEN:

Tisdagen 18 juni höll Internetstiftelsen ett mycket intressant seminarium: ”AI och kreativitet – en eftermiddag om AI för lärande i skola och utbildning”, en matnyttig introduktion i just AI-frågor inom utbildning. Läs hela mitt referat, samt titta på seminariet.  

Vår nya verklighet

AI är en del av allas nya verklighet och utvecklingen går oerhört fort. Vi behöver snabbt lära oss om denna ständigt pågående utveckling. Men det är också viktigt att ha ett kritiskt förhållningssätt och hålla balansen – det finns samtidigt oöverskådliga risker här, och en stor ovisshet kring konsekvenserna av detta nya verktyg. 

Friheten i fantasin

Om den nya typ av frihet i kommunikation som skapande av AI-bilder kan ge små barn: Små barn kan genom att träna att prompta korrekt till AI:n, visa oss vuxna – ner på detaljnivå –  hur något faktiskt ser ut i deras fantasi! Vi kan nu gemensamt se en sjöjungfru gjord av korall eller en fågelgorilla med guldhänder göra en alldeles egen dans – i rörlig bild – som barnet kan skapa själv med de här verktygen. Vi ska aldrig gå ifrån det analoga skapandet och den näring det ger vårt inre och vår inlärning, men vi kan lägga till det nya verktyget för att nå oändliga nya världar genom fantasi och kreativitet. 

Viktigt att själv kunna skriva bra för att guida AI

En av de viktigaste sakerna jag tog med mig från seminariet var att vi människor måste förbli skickliga på att skriva och formulera ord och text. Det är genom våra skrivna instruktioner som AI kan fungera bra eller dåligt.

Utopi eller och Dystopi– vilken framtid är vi på väg mot?

Använder vi AI rätt inom kreativt skapande är möjligheterna oändliga och den gränslösa skönhet det medför i dessa skapelser, kan bli tillgänglig för alla. Men vi måste vara kloka och medvetna om vad AI har för inneboende krafter. Krafter som samtidigt kan skapa lika mycket destruktiva rörelser i vårt samhälle om vi inte är just kloka och sansade nu. NU – medan vi kanske ännu har lite tid på oss att styra skutan till den potentiellt berikande, utvecklande och omdanande plats som den skulle kunna hjälpa oss att skapa. Vi har ett ansvar och ont om tid – men gott om positiva möjligheter, om det är just det positiva vi styr mot. Det negativa är en dystopi av ett samhälle där inget går att verifiera, allt går att manipulera, ondska och dolda agendor styr under falska fasader och gränsen mellan biologisk varelse och digital varelse suddas ut, till det negativa. Det uppstår något tredje…en dysfunktionell hybridvarelse utan kurs eller moralisk kompass? 

Vilken framtid väljer DU att se framför dig?

Tävlingsinstruktioner – allt du behöver veta

Vilket väljer DU att se framför dig? Hur ser DU framtiden med AI? Skriv en novell på max fyra A4, teckenstorlek 12, med 1,5 i radavstånd. 

Novellen ska behandla visioner, drömmar och AI-tekniken. Dess möjligheter, men också de möjliga riskerna vi står inför. Placera sedan detta i ett midsommartema– Låt fantasin flöda! 

Vinnaren får 50% rabatt på en valfri handledning som inkluderar 2 muntliga handlednings/coachningsmöten med mig, samt sin text publicerad på Ordnörd.se och delad på Ordnörds sociala medier. 

Deadline: Skriv över midsommar och lämna in senast 6 juli kl 23:59.

Skicka ditt bidrag till: info@ordnord.se och skriv ditt namn samt “Midsommartävling 2024” i ämnesraden.

Vinnaren kommer presenteras på ordnörd.se under vecka 30. 

Stort lycka till och ha en härlig midsommar!


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *